Hae tästä blogista

maanantai 31. maaliskuuta 2014

Sormiruokailuarjen helpottajat top 5

Näillä periaatteilla sormiruokailijan eväät valmistuvat sujuvasti ja aikaa jää myös leikkimiseen.

1) "Keitot"

Keitän monesti jauhelihat ja vastaavat kattilassa paistamisen sijaan. Samalla kattilaan voi sitten heittää muutkin ainekset: kasviksia, makaroneja, mausteet. Taaperolle voi noukkia kypsät ainekset lautaselle. Isommat voivat syödä joko liemen kera tai ilman.

Ja mikä parasta, tiskattavaksi tulee yksi kattila! (Kannattaa muuten laittaa kattila heti likoamaan, sillä lihaa keitettäessä tulee paljon vaahtoa, joka kuivuessaan tarttuu ikävästi kattilan reunoihin.)

2) Uuniruuat

Jälleen, jos kaiken voi valmistaa samassa astiassa, miksi käyttää monta? Vähemmän tiskiä, enemmän aikaa muulle! Ja parhaimmillaan padan voi jättää uuniin hautumaan hiekkalaatikkoleikkien ajaksi.

Esimerkiksi näitä meillä on tehty uunissa:

Lohta kasvis-riisipedillä >

Uunirisotto >

Tomaattikana >

3) Liukuhihnatyö

Mitä teetkin, tee se järjestyksessä ja ennakoiden! Tiskimäärät saa pidettyä kurissa, kun pilkkoo kasvikset "puhtausjärjestyksessä": Ensin pilkotaan raakana syötävät kurkut, tomaatit ja paprikat, sitten kuorittavat porkkanat ja perunat.

Pikkupöllö on varsinainen kurkkuhirmu, joten kurkkua ei ole koskaan liikaa. Pilkonkin kerralla koko kurkun ja laitan lasiseen säilytysastiaan (lasisessa tuntuu säilyvän paremmin, meillä on Frigoverre-astioita). Siitä saa kurkut vähintäänkin kahdelle aterialle, parhaimmilaan seuraavallekin päivälle.

Myös kasvikset voi pilkkoa koko päivän tarpeiksi samalla. Jos ei jaksa syödä kahdesti päivässä vaikkapa porkkanaa, voi osan kasviksista tehdä lounaaksi ja toisen setin jättää odottamaan iltaruuan valmistamista.

4) Pakastimesta suoraan kattilaan

Pakastimessa kannattaa aina olla kiireisen ja/tai kiukkuisen päivän varalle pikaruokaa, jonka voi vain heittää kattilaan samalla, kun joku roikkuu lahkeessa kiinni. Samaan kattilaan voi hyvin heittää vaikkapa pussillisen kasviksia ja pakastetut lihapullat ja hulauttaa joukkoon vielä vaikkapa makaronit. Sillä aikaa kun te luette satuja sohvalla, kattilassa sulaa ja kiehuu ruoka valmiiksi. Sekaan voi jälleen laittaa tomaattimurskaa.

5) Jäähdytä ajoissa

Ota aina ensin pikkuisen ateria jäähtymään. Porkkanat, makaronit ja riisit ovat helposti todella kuumia. Meillä napsin pikkupöllön lautaselle sopivan annoksen heti kun ruoka on valmista. Sitten käymme esimerkiksi ottamassa maidot ja pesemässä kädet, jotta ruualla on aikaa jäähtyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti