Hae tästä blogista

maanantai 28. heinäkuuta 2014

Sormiruokailija ravintolassa - näillä vinkeillä onnistut!

Sormiruokailijan kanssa on ihanaa käydä ulkona syömässä kunhan on varustautunut hyvin eikä stressaa - ja kunhan välttelee lasten ruokalistoja!


Nakit ja ranskalaiset -tarjonnan sijaan kannattaa vilkaista "aikuisten listan" lisäkekohta ja tilata vaikkapa lisäkeperunoita, riisiä, kasviksia ja vihanneksia. Lounas- ja salaattibuffeteista on kätevä valita sormiruokailijalle oma annoksensa. Välillä kokoamme Pikkupöllön annoksen muiden lautasilta: äidiltä kanaa ja riisiä, isältä kasviksia ja leipää. Jollei listalla tunnu olevan mitään sopivaa, voi tarjoilijalta aina kysyä, voisiko jostakin annoksesta tilata vain kasvikset tai pari lihapullaa. Aina on onnistunut!

Aloittelevalle sormiruokailijalle (n. 6-10 kk) tein kotona omat eväät: keitettyä porkkanaa ja maissipötkö, kurkkupötköjä ja tomaattilohkoja. Näitä mutustellessa Pikkupöllö viihtyi pöydän ääressä yli tunnin. Vähitellen äidin rohkeus karttui, ja Pikkupöllö sai maistella ravintolaruokaa. Toki pyrin siihen, ettei alle 1-vuotias saa kovin suolaista ruokaa. Kannoin myös aina varoilta sosepurkkia mukana, jos listalta ei oikeasti löytyisi mitään sopivaa.


Hieman mallia annoksen asetteluun: porvoolaisen Sinnen kokki taikoi lapselle pyydettäessä oman kasvislautasen tomaatista, kurkusta ja porkkanoista.


Kun Pikkupöllö täytti vuoden, jäi sosepurkki entistä useammin avaamatta ja uusi makujen maailma aukesi. Kotona en varmaan olisi älynnyt tarjota Pikkupöllölle katkarapuja, mutta eräällä salaattilounaalla hän innostui äidin lautasella olevista lime-marinoiduista katkaravuista niin paljon, että niitä oli haettava lisää (äidille). Mukavaa vaihtelua kotimakuihin!

Sotkusta selviää suojaamalla ruokailijan ruokalapulla ja lattian vaikkapa harsolla tai lautasliinoilla. Olemme aina siivonneet pöydän ja noukkineet lattialle päätyneet palat pois - samalla rutiinilla se menee kuin kotonakin. Kosteuspyyhkeillä putsaa sekä ruokailijan että mahdolliset tahmat pöydästä ja syöttötuolista. Useimmista ravintoloista löytyy syöttötuoli, mutta itse asiassa sylissä istuessa tulee vähemmän sotkua (tällöin tosin myös tuolina olevan jalat on syytä peittää harsolla tmv.).


Nepalilainen maistui porvoolaisessa Khukurissa: lautasella erikseen tilattua kurkkua ja tomaattia sekä äidiltä special biryania ja naan-leipää.

Tässä kootut vinkit sormiruokailijan onnistuneeseen ravintolakäyntiin:
* suojaa lattia ja vaatteet ja siivoa jäljet
* pyyhi myös syöttötuoli (syöttötuolit ovat monesti yllättävän sotkuisia jo valmiiksi)
* kokoa annos lisäkelistalta ja omilta lautasilta
* tilaa lisäkkeet mieluiten jo heti juomatilauksen yhteydessä, jotta ruokaa saadaan nopeasti pöytään jäähtymään
* leikkipaikalla, ravintolan rappusissa jne. voi viettää aikaa kunnes ruoka tulee
* tuo mukanasi: luottoruokalappu, harso, nokkamuki, lusikka/haarukka (pienemmille), kosteuspyyhkeet

Puuttuuko listalta jotakin? Kommentoi alle!

1 kommentti:

  1. Ylen haastattelussa THL:n ravitsemusasiantuntija Heli Kuusipalo "kummastelee sitä, miksi Suomessa ylipäänsä pitää tarjota lapsille eri ruokaa kuin aikuisille. Lapsethan voivat jo ensimmäisen ikävuoden jälkeen syödä samaa ruokaa kuin muu perhe. " - Ja sormiruokailijahan voi syödä jo tätä ennen, kunhan suola jätetään pois. http://yle.fi/uutiset/thln_ravitsemusasiantuntija_ravintoloiden_lastenannoksista_voitaisiin_jo_luopua/7392037

    VastaaPoista