Hae tästä blogista

perjantai 18. heinäkuuta 2014

Kolmen aterian luomukana

Jos ruoka on niin hyvää, että Pikkupöllö pyytää kahdesti "Lihhää" ja lopulta haluaa vielä nuolla lautasen, on syytä laittaa resepti heti jakoon :). Kolmen aterian luomukana poikkeaa yleensä tekemistäni ruuista sillä, että valmistelut vievät useamman tunnin, mutta kun yhtenä päivänä tekee huolellisesti, saa hyvät pohjat muutamalle seuraavallekin aterialle (toki riippuu syöjien määrästä, meillä pöydässä oli kerrallaan 1 pieni ja 1 tai 2 isoa).

Ensin tein kanaviillokkia, seuraavaksi kanarisottoa ja sitten kanakeittoa ja kanankoipia.

Perusainekset kolmeen ateriaan:
Pakastettu Pajuniemen luomukana
Risottoriisiä, perunaa (tai makaronia)
Kasviksia (esim. kesäkurpitsaa, porkkanaa, paprikaa, sipulia - vaihdellen eri aterioille)
Kermaa
Yrttejä
Kanamaustetta, esim. chicken masala

Aikaavievin urakka oli luomukanan sulatus ja keittäminen. Kana pitää ottaa vuorokautta aiemmin sulamaan jääkaappiin ja tämän jälkeen kanaa vielä keitetään 2,5 tuntia ennen kuin ruokaa voi alkaa tehdä. Toisaalta, kun kana on keitetty, loppuruoka (-ruuat) valmistuu nopeasti.

Ateria 1: kanaviillokki ja uuniriisiä

Ainekset:
Pajuniemen luomukana keitettynä
Kanan keitinliemi
Kermaa
Vehnäjauhoja
Mausteita
Risottoriisiä
Kasviksia riisin sekaan
Yrttejä
Öljyä (vinkki! Olen säästänyt Kolatun Yrtti -salaattijuuston yrttisen öljyn jääkaappiin, kun juustopalat ovat loppuneet. Tätä öljyä lorautin tähänkin ruokaa - tulee yrtit samalla!)

Kanaviillokin tein Pajuniemen ohjeen mukaan ja vaikka moni koulussa tätä ruokaa onkin kait kauhistellut, suosittelen kokeilemaan! Käytin mausteena itämaisesta kaupasta ostettua chicken masala -mausteseosta, joka antoi kanalle aivan ihanan pehmeän maun.

Kun kana on kiehunut kattilassa tunnin verran, valmistele uuniriisi. Pilko haluamasi kasvikset pieniksi paloiksi ja kippaa ne uunivuoan pohjalle. Sirottele päälle riisiä sen verran mitä teillä tulee aterialla kulumaan. Lisää halutessasi tilkka öljyä. Mausta yrteillä. Kaada lopuksi päälle vettä niin paljon, että kaikki ainekset peittyvät. Laita vuoka uuniin noin 175 asteeseen. Katso tunnin päästä, onko riisi pehmentynyt ja tarvittaessa lisää vettä tai sammuta uuni. Anna riisin kuitenkin hautua uunissa niin pitkään, kunnes kanaviillokki on hautumassa.

Kanaviillokkia pääset tekemään, kun kana on kiehunut niin kauan, että liha alkaa irrota luista. Ota kana pois kattilasta leikkuulaudalle. Ota uusi kattila, johon teet kanaviillokin kastikkeen juuri keittämästäsi kanaliemestä, ruokakermasta, vehnäjauhoista ja mausteista. Katso ohje Pajuniemeltä.

Pilko kanasta viillokkia varten palasia sen verran kuin arvelet teillä kuluvan ja laita kattilaan hautumaan. Minä irrotin kanan koivet ja siivet odottamaan seuraavaa ateriaa. Lopun rangan laitoin vielä uudestaan kanaliemikattilaan kiehumaan, minkä jälkeen sain rangasta irrotettua vielä lisää lihaa kanarisottoa varten.

Sormiruokailijan annos
Ota uuniriisi lautaselle jäähtymään sillä aikaa kun kanaviillokki hautuu. Lisää päälle kanaviillokin kastiketta ja kanaa. Meillä kanasta tuli niin pehmeää ja koska olin poistanut kaikki luut, uskalsin tarjota kanapalat sellaisenaan enkä mujuttanut niitä pieniksi. Kannattaa kuitenkin tehdä niin kuin oma sormiruokailija osaa.

Ja lopuksi: säästä kanaviillokin loppu kanarisottoon! Ja kanan keitinliemen voit vaikka pakastaa ja käyttää keitossa tai riisin keitinvetenä.

Ateria 2: kanarisotto uunissa

Nyt päästään jälleen helpon ruoanlaiton pariin! Nämä valmistelut onnistuvat vaikkapa sormiruokailijan aamupalan aikana.

Ainekset
Kasviksia
Risottoriisiä
Kanaviillokin liemi kanapaloineen
Yrttejä

Pilko esimerkiksi kesäkurpitsaa ja paprikaa pieniksi paloiksi (tai jos olit oikein nokkela ja pilkoit jo edellisellä kerralla runsaasti kasviksia, ota ne käyttöön nyt). Laita uunivuokaan risottoriisi, kasvikset ja yrtit ja kaada päälle edelliseltä aterialta jäänyt kanaviillokin liemi (tai niin paljon kuin vuokaan mahtuu) ja irrottamasi kanapalat. Laita noin 175-asteiseen uuniin hautumaan tunniksi. Tarkista riisin tilanne. Jos riisi on jo lähes kypsää, sammuta uuni ja jätä risotto hautumaan. Voitte hyvin käydä vaikka ulkona tässä vaiheessa ja palata sitten suoraan syömään. Risotto on hautunut valmiiksi ja on sopivan lämmintä syötäväksi.


Ateria 3: Kanakeitto

Jos meni ensimmäisen kana-aterian tekoon useampi tunti, on kanakeiton viiden minuutin valmisteluaika varmaankin ennätys! Ajattelin kuoria keittoon perunoita, mutta ei meillä ollutkaan niitä (ah, mikä ajansäästö!), joten kattilaan päätyi:

Kanaviillokin liemi kanapaloineen
Pussillinen pakastekasviksia
Pastaa
Pakastemaissipussillisen jämät
Vettä
Mausteita (lisäsin samaa chicken masala -sekoitusta kuin alunperinkin kanaviillokkiin).

Lisää ainekset vettä lukuunottamatta kattilaan ja sekoita. Kaada päälle vettä, mausta ja laita kattila kiehumaan. Kun pasta on kypsää, on keitto valmis.

Sormiruokailijan annos
Riippuu jälleen sormiruokailijasta, tarjoillaanko keitto keittona vai noukitaanko keiton sattumat erikseen lautaselle. Jos tarjoillaan keittona, ota sormiruokailijalle pari kauhallista jäähtymään hyvissä ajoin (kuuma keitto voi kaatua päälle ja tehdä ikävät palovammat) ennen ruokailua.

Ai niin ne kanankoivet ja siivet? Meillä oli kolmannella kerralla kolme ruokailijaa, joten lämmitin koivet ja siivet uunissa keiton lisukkeeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti